![]() |
|
Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - Друкована версія +- Форум Монети та Жетони України (https://www.numismatics.com.ua) +-- Форум: Монети України Обговорення (https://www.numismatics.com.ua/forumdisplay.php?fid=1) +--- Форум: Обігові Монети України по номіналах 1992-1996 рр. (https://www.numismatics.com.ua/forumdisplay.php?fid=13) +---- Форум: 50 Копійок 1992-1996 року (https://www.numismatics.com.ua/forumdisplay.php?fid=131) +---- Тема: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . (/showthread.php?tid=821) |
Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 10-09-2025 Чотири роки тому трапилась монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . Більше подібних монет не зустрілося . Ознак зношеності штемпелів я не бачу . На мій погляд така рельєфність є специфічною особливістю штемпельної пари , якою була відкарбована монета . Своїм зовнішнім виглядом вона не відповідає опису штампу аверса 1 і штампу реверса АА в каталозі М . Захарця . Цікавить , як часто зустрічаються подібні монети і з чим може бути пов'язана така особливість штемпелів ? Вибачаюсь , не в тому номіналі створив тему . Прохання до адміну перенести в потрібне місце . Вибачаюсь , не в тому номіналі створив тему . Прохання до адміну перенести в потрібне місце . RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - Барс - 11-09-2025 (10-09-2025, 20:06)fox Написав(ла): Чотири роки тому трапилась монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . Більше подібних монет не зустрілося . Ознак зношеності штемпелів я не бачу . На мій погляд така рельєфність є специфічною особливістю штемпельної пари , якою була відкарбована монета . Своїм зовнішнім виглядом вона не відповідає опису штампу аверса 1 і штампу реверса АА в каталозі М . Захарця . Цікавить , як часто зустрічаються подібні монети і з чим може бути пов'язана така особливість штемпелів ? RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 11-09-2025 (11-09-2025, 11:23)Барс Написав(ла):Можливо . Тоді можна зробити припущення , що спочатку розглядався варіант з рельєфним зображенням аверсу і реверсу , але потім спинились на більш простому плоскому зображенні .(10-09-2025, 20:06)fox Написав(ла): Чотири роки тому трапилась монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . Більше подібних монет не зустрілося . Ознак зношеності штемпелів я не бачу . На мій погляд така рельєфність є специфічною особливістю штемпельної пари , якою була відкарбована монета . Своїм зовнішнім виглядом вона не відповідає опису штампу аверса 1 і штампу реверса АА в каталозі М . Захарця . Цікавить , як часто зустрічаються подібні монети і з чим може бути пов'язана така особливість штемпелів ? RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - Михайло Захарець - 11-09-2025 Вітаю! По опису як раз усе підходить, форма герба, розмір остей, розмір зображення та інше. Рельєф у описі в каталозі стосується більше різниці між штампами групи А, та штампами БА, ВА. Теж саме з штампами аверсу. Ваша монета могла бути відкарбована: або штемпелями з дещо іншим рельєфом, який є результатом індивідуальності штемпельної пари, який погоди не змінює; або з певним порушенням технологічного процесу карбування, що в результаті і дав подібне явище по висоті рельєфу. RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 12-09-2025 (11-09-2025, 20:32)Михайло Захарець Написав(ла): Вітаю! Вітаю ! Мова не про геометричні розміри елементів зображення , вони збігаються , а візуальне сприйняття монети . Фото в каталозі являються взірцем зовнішнього вигляду відбитківштампів . Аверс і реверс цієї монети не відповідають цим фото . Плоске і рельєфне зображення виглядають по різному . Згоден , що монета відкарбована штемпелями з дещо іншим рельєфом , але індивідуальність не могла виникнути сама по собі під час виготовлення штемпелів для обігових монет . Тобто вони були виготовлені спеціально для якихось потреб . Порушення технологічного процесу карбування може привести до пониження висоти рельєфу , а не до його підвищення . RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 14-09-2025 (12-09-2025, 21:24)fox Написав(ла):Додам ще кілька фото під мікроскопом .(11-09-2025, 20:32)Михайло Захарець Написав(ла): Вітаю! RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 17-09-2025 На ділянках поля монети , більш захищених від механічного впливу поверхня нерівна , зерниста , має гірший вигляд , ніж затерта частина поля . Складається враження , що на штемпелі виконали фінішну обробку тільки на елементах малюнку , поле штемпеля не оброблялось . Темні плями на гурті виявились не брудом , а вдавленою в метал темною речовиною. RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - Михайло Захарець - 20-09-2025 Я бачу монету яка непогано погуляла в обігу, без якихось серйозних особливостей. Поле монети біля елементів зображення відрізняється, тому що там воно не підпало під агресію в обігу, рельєф його захистив, тому поверхня там не затерта, не блискуча. Це нормальне явище. На гутру оміднення і корозія металу, через перебування в обігу. З повагою RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 23-09-2025 (20-09-2025, 17:55)Михайло Захарець Написав(ла): Я бачу монету яка непогано погуляла в обігу, без якихось серйозних особливостей.Зверніть увагу на те , що частини елементів зображення , які також захищені рельєфом , знаходяться в кращому стані ніж поле біля них . Темна речовина , вдавлена в гурт , проводить електричний струм . Імовірно це графітова змазка . RE: Монета номіналом 50 копійок 1ААд 1992 року з повністю рельєфними аверсом і реверсом . - fox - 12-10-2025 Деякі висновки , які я зробив для себе . Монета відкарбована штемпелями , які відрізняються від тих , які використовувались для карбування обігових монет . Пояснити такі відмінності відхиленнями в процесі розмножуваня робочих штампів не можна . За рахунок випуклого рельєфу добре видно всю поверхню елеметів малюнку . Їх поверхня в захищених від механічних пошкожень місцях в набагато кращому стані , ніж поле монети поруч . Поле монети в таких місцях має шаршаву ( зернисту) структуру . В затертих місцях поле має кращий вигляд . На гурті монети присутня вдавлена в метал темна речовина , яка дуже добре проводить електричний струм . На мій погляд , це був один із варіантів зовнішнього вигляду малюнку монети . Ймовірно , він не розглядався як основний , тому пробні відтиски зробили без фінішної обробки поля штампів . З якихось причин від такого варіанту відмовились . Вдавлена в гурт темна речовина не може бути продуктами корозії міді чи цинку , вони не проводять електричний струм . Це можуть бути залишки графітової зразки , яка широко застосовується для змазки деталей штампів при роботі на гідравлічних і механічних пресах . Тобто можливо , що монета відкарбована на звичайному пресі , графітова змазка потрапила з забрудненого гуртильного кільця . (12-10-2025, 22:29)fox Написав(ла): Деякі висновки , які я зробив для себе . |