5 грн 2022 року немагніт?
Вітаю! З дозволу автора, виставляю тут фото на обговорення.
Рукоблуд, чи дійсно немагнітна, як це було із 2019 роком?
Ніби монета виглядає нормальною, а вага трішки нижча. Хоча, може просто без покриття така вага.

Вибачаюсь, скачати і скинути відео із магнітом не виходить. Там монета не магнітиться від слова зовсім, а інші навіть тримаються на тому магнітові.

Прикріплені файли Мініатюр(и)

Зараз Ви найстарший, яким коли-небудь були, і наймолодший, яким Ви коли-небудь будете знову.
Відповісти
Вітаю . Якщо монета повністю не магнітна , то це свідчить про відсутність нікелевого покриття . Тільки нікель надає монеті магнітні властивості , в цинковому сплаві магнітних компонентів немає . На 5 і 10 гривнях покриття двошарове  мідь - нікель . Товщина кожного шару близько 20 - 25 мікрон . Зняти таке двошарове покриття хімічним методом неможливо , так як більш хімічно активний амфотерний цинк буде реагувати з хімічними розчинами в першу чергу . Крім того між міддю і цинком утворюється гальванопара , яка набагато пришвидчує корозію цинку . Тому при потраплянні вологи в механічне пошкодження до цинкового сплаву почнеться інтенсивна електрохімічна корозія цинкового сплаву . Розрахункова вага покриття при тошині шарів 25 мікрон становить 0,4 грама .

Відповісти
(03-01-2025, 19:43)fox Написав(ла): Вітаю . Якщо монета повністю не магнітна , то це свідчить про відсутність нікелевого покриття . Тільки нікель надає монеті магнітні властивості , в цинковому сплаві магнітних компонентів немає . На 5 і 10 гривнях покриття двошарове  мідь - нікель . Товщина кожного шару близько 20 - 25 мікрон . Зняти таке двошарове покриття хімічним методом неможливо , так як більш хімічно активний амфотерний цинк буде реагувати з хімічними розчинами в першу чергу . Крім того між міддю і цинком утворюється гальванопара , яка набагато пришвидчує корозію цинку . Тому при потраплянні вологи в механічне пошкодження до цинкового сплаву почнеться інтенсивна електрохімічна корозія цинкового сплаву . Розрахункова вага покриття при тошині шарів 25 мікрон становить 0,4 грама .

Дякую, зрозумів!
А який колір сплаву металів під двома покриттями, якщо монету зшліфувати? І яка розрахункова вага покриття для монети 10 грн?

Я так розумію, у 5 і 10 грн в середині сплав однаковий, і колір теж буде однаковим.
Зараз Ви найстарший, яким коли-небудь були, і наймолодший, яким Ви коли-небудь будете знову.
Відповісти
Цинковий сплав марки ЦАМ зовнішньо дуже нагадує алюміній , використовується при виготовленні різної фурнітури , біжутерії , карбюраторів та інше . Розрахункова вага покриття при товщині кожного шару 25 мікрон 4,6 грама . Інформації про товщину покриття ніде немає . Навіть мідний прошарок ніде не згадується . Така товщина - це моє припущення з досвіду роботи . Може бути в сумі мікрон 35 , не менше .

Вибачаюсь , 0,46 грама .
Відповісти
(03-01-2025, 22:03)fox Написав(ла): Цинковий сплав марки ЦАМ зовнішньо дуже нагадує алюміній , використовується при виготовленні різної фурнітури , біжутерії , карбюраторів та інше . Розрахункова вага покриття при товщині кожного шару 25 мікрон 4,6 грама . Інформації про товщину покриття ніде немає . Навіть мідний прошарок ніде не згадується . Така товщина - це моє припущення з досвіду роботи . Може бути в сумі мікрон 35 , не менше .

Вибачаюсь , 0,46 грама .

Дякую, питаю, бо ще одна монета трапилась одній людині, а саме 10 грн 2021 року такого мідного кольору ніби без покриття, немагнітна (відео теж присилали).
Тобто заготовка пройшла покриття міддю, але з деяких причин не покрилася нікелем.
Вага її була меншою, 6.16 грам.

Якщо цікаво, фото:

Відповісти
Напевно її я бачив на ВІОЛІТі , ще й коментар писав . На монеті тільки мідь , тому ріниця з нормою 0,24 грама . В мене монета не викликає сумнівів . Зняти нікелеве покриття з готової монети так , шоб зосталась не ушкоджена мідь також не вдасться . Вона просто не потрапила на нікелювання , бо ці два процеси роблять на різних лініях .

Так , це вона

Так , це вона
Відповісти
(03-01-2025, 22:37)fox Написав(ла): Напевно її я бачив на ВІОЛІТі , ще й коментар писав . На монеті тільки мідь , тому ріниця з нормою 0,24 грама . В мене монета не викликає сумнівів . Зняти нікелеве покриття з готової монети так , шоб зосталась не ушкоджена мідь також не вдасться . Вона просто не потрапила на нікелювання , бо ці два процеси роблять на різних лініях .

Так , це вона

Так , це вона

Дякую за допомогу!

На 1 та 2 грн 2018-2019 років трапляються сірі, матові монети. Вони теж без покриття?
Раніше тема піднімалась купу раз, але точної відповіді ніхто не дав.
Відповісти
Все таки, думаю, що то дійсно без покриття, адже пошкодження більші за короткий проміжок часу, аніж у інших.
Відповісти
Поясніть , чому акцентовано на 2018- 19 роки ? 1 і 2 гривні без покриття - просто шматок низьковуглецевої сталі , який в обігу почне просто іржавіти . Не бачив , щоб хтось такі показував . Показують монети , на яких покриття має темні плями без блиску , стверджують , що це монети без покриття , або частково покриті чи з браковим покриттям . Насправді це рельтат окислення поверхні покриття в обігу . Технологія забезпечує повне покриття поверхні заготовки , рівномірність кольору і блиску . Але дуже рідко зустрічаються монети з дійсно браковим покриттям . Вони рівномірно сірого кольору без блиску . Брак виникає через порушення технології покриття . Мені трапилась тільки одна така монета . Правда трапляються і дуже окислені монети , які візуально на них дуже схожі . В такому разі потрібен більш детальний огляд під мікроскопом .
Відповісти
(04-01-2025, 20:03)fox Написав(ла): Поясніть , чому акцентовано на 2018- 19 роки ? 1 і 2 гривні без покриття - просто шматок низьковуглецевої сталі , який в обігу почне просто іржавіти . Не бачив , щоб хтось такі показував . Показують монети , на яких покриття має темні плями без блиску , стверджують , що це монети без покриття , або частково покриті чи з браковим покриттям . Насправді це рельтат окислення поверхні покриття в обігу . Технологія забезпечує повне покриття поверхні заготовки  , рівномірність кольору і блиску . Але дуже рідко зустрічаються монети з дійсно браковим покриттям . Вони рівномірно сірого кольору без блиску . Брак виникає через порушення технології покриття . Мені трапилась тільки одна така монета . Правда трапляються і дуже окислені монети , які візуально на них дуже схожі  . В такому разі потрібен більш детальний огляд під мікроскопом .

Дякую, зрозумів.
2018-2019 роки бо інших років сірих ще не бачив.
Скоріш за все брак покриття, бо про іржавіння щось не подумав. Якщо це окислення, то їх було б дуже багато з часом, а їх навіть не бачив останні пару років, та й вони з ролику такі йдуть.
Можливо, там, де виготовляють заготовки, ще не повністю правильно зробили процес виготовлення заготовок, і були з покриттям бракованим.
Відповісти
Тепер і я зрозумів , про що річ . Хотілось би побачити монету із ролу . Моя з обігу 18-го року . Скину фото двох монет . Візуально близнючки . Наспавді ліва з браком , права  - жертва агресивного середовища . Вся поверхня монети з браком має такий вигляд як на фото .

Тепер і я зрозумів , про що річ . Хотілось би побачити монету із ролу . Моя з обігу 18-го року . Скину фото двох монет . Візуально близнючки . Наспавді ліва з браком , права - жертва агресивного середовища . Вся поверхня монети має такий вигляд як на фото

Дам посилання на допис з фейсбук . Може спрацює з закритої групи .https://www.facebook.com/share/p/1YP4aKvydr/

Відповісти
(04-01-2025, 22:21)fox Написав(ла): Тепер і я зрозумів , про що річ . Хотілось би побачити монету із ролу . Моя з обігу 18-го року . Скину фото двох монет . Візуально близнючки . Наспавді ліва з браком , права  - жертва агресивного середовища . Вся поверхня монети з браком має такий вигляд як на фото .

Тепер і я зрозумів , про що річ . Хотілось би побачити монету із ролу . Моя з обігу 18-го року . Скину фото двох монет . Візуально близнючки . Наспавді ліва з браком , права  - жертва агресивного середовища . Вся поверхня монети має такий вигляд як на фото

Дам посилання на допис з фейсбук . Може спрацює з закритої групи .https://www.facebook.com/share/p/1YP4aKvydr/

Щодо ролику — десь на форумі ІТК раніше було.
Завтра скину фото своєї 1 грн 2018 року.
На групу кинув запит.
Відповісти
Вітаю! Фото, як і обіцяв:

Друге фото:

Відповісти
Вітаю ! Дякую за фото . Ліву монету слід відкинути одразу , вона вже побувала в бувальцях . Стосовно правої важко щось сказати по одному фото . З гальванічної ванни монета виходить однаковою по кольору і блиску на всій поверхні заготовки . Якщо маються ділянки різні по кольору і блиску , то це не стосується гальваніки . На форумі ІТК yura18 показав монету з ролу . Вся монета однакового сірого кольору .

Ще фото

Ще дам посилання на обговорення на форумі ІТК , там я більш докладно описував процес покриття .https://www.coinsitk.com/showthread.php?t=73472&page=2

Відповісти
(7 години тому)fox Написав(ла): Вітаю ! Дякую за фото . Ліву монету слід відкинути одразу , вона вже побувала в бувальцях . Стосовно правої важко щось сказати по одному фото . З гальванічної ванни монета виходить однаковою по кольору і блиску на всій поверхні заготовки . Якщо маються ділянки різні по кольору і блиску , то це не стосується гальваніки . На форумі ІТК yura18 показав монету з ролу . Вся монета однакового сірого кольору .

Ще фото

Ще дам посилання на обговорення на форумі ІТК , там я більш докладно описував процес покриття .https://www.coinsitk.com/showthread.php?t=73472&page=2

Дякую!
Праву монету поставив на фото для порівняння, вона лише трішки менше блистить.
Відповісти
Зверніть увагу на таку річ . На моїй монеті в місцях , де вона більше всього терлась в обігу , покриття трохи світліше . Справа в тому , що темного кольору тільки поверхневий шар , далі звичайний світлий нікель . Тому в місцях , де цей поверхневий шар стерся в обігу , покриття виглядає світлішим . На Вашій монеті місця механічних пошкоджень такого кольору , як і інша поверхня . Тобто поверхня монети була окислена вже після них .

Відповісти
(4 години тому)fox Написав(ла): Зверніть увагу на таку річ . На моїй монеті в місцях , де вона більше всього терлась в обігу , покриття трохи світліше . Справа в тому , що темного кольору тільки поверхневий шар , далі звичайний світлий нікель . Тому в місцях , де цей поверхневий шар стерся в обігу , покриття виглядає світлішим . На Вашій монеті місця механічних пошкоджень такого кольору , як і інша поверхня . Тобто поверхня монети була окислена вже після них .

Дякую, зрозумів!
Відповісти

Перейти в форум:

Користувачі, що переглядають цю тему: 1 Гість(ів)